Deluj po svoji volji in to naj ti bo ves Zakon. - AL I:40

četrtek, 23. februar 2012

Liber CL, IV. poglavje O LUČI

IV. poglavje iz Liber Cl vel נעל, A Sandal, De Lege Libellum by A. Crowley


IV. O LUČI
     Rotim vas, bodite potrpežljivi z menoj glede mojega pisanja o Luči: kajti tukaj obstaja naraščajoča težava v uporabi besed. Še huje, neprestano me nosi stran in premaguje subtilnost predmeta, tako da se navaden govor dvigne v pesem, kljub mojemu potrpežljivemu trudu z didaktičnimi izrazi. Globoko upam, da me boste lahko razumeli z vrlino simpatije vaše intuicije, tako kot se ljubimca lahko sporazumeta v jeziku, ki je drugim čisto nerazumljiv, čuden razposajen in neumen. Ali kakor v tisti drugi omami, z Etrom, kjer se udeleženci, posvečeni s subtilnostjo droge, sporazumevajo z neskončno bistroumnostjo in modrostjo na način besed ali kretenj, ko jih prevzame razpoloženje. Tako tudi jaz, goreč v ljubezni do Luči, ne bom govoril toliko vašemu razumu in inteligenci, kot temu skritemu principu v vsakomer od vas, ki je pripravljen sodelovati z menoj. Tako kot lahko moški in ženska postaneta nora od zaljubljenosti, brez izgovorjenih besed med seboj, zaradi (nekakšne) privlačnosti njunih duš. Vaše razumevanje bo odvisno od vaše zrelosti za dojemanje moje Resnice. Še več, če je vaša Luč pripravljena, da zasije, vam bo ona interpretirala te temne besede v svojem jeziku, tako kot bi mrtva struna vibrirala v svojem čudnem tonu in s tem vzbudila drugo struno. Berite torej, ne le z očmi in možgani, ampak z ritmom tega Življenja, ki ste ga dosegli potom svoje Volje za Ljubezen, vzpodbujeni v plesu teh besed, ki so gibanje moje palice moje Volje za Ljubezen, tako da se bo vaše Življenje razvnelo v Luč.
   ( V tem razpoloženju sem prekinil svoje pisanje te male knjige in dva dni ter dve noči prebedel premišljujoč, silovito se boreč s svojim duhom, da nebi v naglici in neprevidnosti naredil kakšne napake, ki bi vam škodila. )
   V izvajanju Volje in Ljubezni sta vsebovana gibanje in sprememba, v Življenju pa je dosežena  Enost, ki se giblje in spreminja le v utripu ali fazi in je kot glasba. Z dosežkom Življenja ste že izkusili, da je njegova esenca čista Luč, brezoblična ekstaza, brezmejnost in neopisljivost. V Luči nič ne obstaja, kajti ona je homogena: zato jo ljudje imenujejo Tišina, Tema in Nič. Toda v teh, kakor tudi v ostalih poizkusih, da bi jo poimenovali, ležijo korenine vse laži in nesporazumov, kajti vse besede vsebujejo dualnost. Čeprav jo jaz poimenujem Luč, to ni Luč, niti odsotnost Luči. Mnogi so se poizkusili v opisovanju nje na način kontradikcij, ker s transcendirano negacijo govora nekatere narave lahko kaj dosežejo. Tudi s simboli in podobami so jo poskušali izraziti: a vedno zaman. Toda tisti, ki so pripravljeni dojeti naravo Luči, jo razumejo potom simpatije: in tudi vi, ki berete to malo knjigo, jo boste dojeli z Ljubeznijo. Kakorkoli že, vedite, da so najboljše od vseh inštrukcij o tem predmetu – in pa Beseda, najprimernejša za Horusov Eon – podane v Knjigi Zakona. Tudi Knjiga Ararita je koristna pri Delu Luči, Cordis Cincti Serpente na Poti Ljubezni in Liberi na Poti Življenja. Sicer pa vse te  knjige zadevajo vse štiri Darove, saj bote na koncu uvideli, da so neločljivi.
   Želim vam nekaj napisati z ozirom na število 93, številom besede TELEMA, kajti to ni samo število njene interpretacije, AGAPE, ampak je tudi število besede, ki vam bo neznana, dokler ne boste postali Neofit našega Svetega Reda A.:A.: , in ki predstavlja nastanek Govora iz Tišine ter vrnitev na Konec. Število 93 je trikratnik števila 31, ki je hebrejski  LA in pomeni NE ter zanika razširjanje v tri dimenzije Prostora. Rad bi, da pazljivo meditirate tudi na ime NU, ki je 56 in rečeno nam je bilo, naj delimo, seštejemo, pomnožimo in dojamemo Z deljenjem dobimo O.12, ki je zapis Nuit! Hadit! Ra-Hoor-Khuit! Pred Diado. S seštevanjem vznikne Enajst, število Resnične Magike: in z množenjem dobimo Tristo, število Svetega Duha oziroma Ognja, črko Shin, v kateri so vse stvari konzumirane do skrajnosti. Z upoštevanjem tega in s polnim razumevanjem skrivnosti števil 666 in 418, boste močno oboroženi za to Pot daljnega poleta. Upoštevati pa morate tudi vsa števila v njihovih skalah. Kajti ni boljšega pomagala pri odločanju kot je čista matematika, v kateri so grobe ideje prefinjene in kjer je vse urejeno in pripravljeno z Alkemijo Velikega dela.
    Pisal sem vam že, kako v Volji za Ljubezen vznikne Luč kot skriti del Življenja. A v prvih majhnih ljubeznih doseženo Življenje je še vedno osebno- kasneje postane neosebno in univerzalno. Takrat Volja doseže, če lahko to rečem, svoj magnetni pol, čigar linije energije označujejo vse poti in nobeno: in Ljubezen ni več delo, ampak stanje. Te kvalitete postanejo del Univerzalnega Življenja, ki se, v zadovoljstvo Volje in Ljubezni v njej vsebovane, neskončno nadaljuje. Te stvari so v svoji perfekciji izgubile svoja imena in narave. Vendarle so one Substance Življenja, njegova Oče in Mati: in brez njihovega vplivanja in delovanja bi utrip življenja polagoma popuščal. A ker je neskončna energija celega Univerzuma v Življenju, kaj je sploh drugega možno, kot da se vrne k svojemu prvemu Vzroku, postopno se razkrajajoč v Luč, ki je njegova najbolj skrita in najsubtilnejša narava ?
       Zato je Univerzum v resnici Nič, kar je absurd. Luč je torej Rezultat ali Totaliteta v čisti Perfekciji; in vsa druga stanja, pozitivna ali negativna, so nepopolna, ker zanemarjajo svoja nasprotja.
   Še enkrat naj vas opomnim, da je ta enakost oziroma identičnost enačbe med vsemi stvarmi in Ničemer  najabsolutnejša, tako da ne boste ostajali bolj v enem kot v drugem. Zelo lahko boste razumeli to največjo od Skrivnosti v luči teh drugih izkušenj, ki jih boste užili, in v katerih so gibanje in mirovanje, sprememba in stabilnost ter mnoga ostala subtilna nasprotja izenačena potom sile vaše svete meditacije.
   Največji dar Zakona tako izhaja iz popolnega prakticiranja treh Manjših Darov. Tako temeljito morate vztrajati v tem Delu, da boste sposobni prehajati iz ene strani enačbe na drugo v skladu s svojo Voljo: in ne samo to, temveč hipoma in za vedno doumeti celoto. To bo potem vašo  časovno – prostorsko – vezano  dušo vodilo glede na njeno naravo po njeni orbiti in razodevali  boste Zakon tistim, ki so okovani v verige, kar je vaša posebna funkcija.
    V tem se nahaja tudi misterij Zla. Prvič: kot  Zlo razumemo tisto, kar je v nasprotju z našimi voljami;  zato je to relativen, ne absolutev pojem. Kajti kar je lahko za nekoga največje zlo , je za nekoga drugega največje dobro, kot na primer gozdarja moti trdnost lesa, ki ga mora posekati, za varnost ladje na morju  pa je trden les dober. To je lahko razumljiva resnica, ker je površinska in jasna tudi preprostemu umu
   Vse   zlo je torej relativno ali navidezno ali iluzorno: toda ponavljam, če se vrnemo k filozofiji, da so njegove  korenine vedno v dualnosti. Zato je za pobeg od tega navideznega zla potrebno težiti k Enosti, na način, ki sem ga vam že nakazal. Zdaj pa vas bom spomnil, kaj je o tej temi napisano v Knjigi Zakona.
   Prvi korak je Volja, zato je v luči volje Zlo definirano kot »vse, kar ovira izvrševanje Volje«. Zato je napisano. »Greh pomeni Omejevanje«. Naj omenim tudi Knjigo tridesetih etirjev, v kateri se Zlo pojavlja kot Horonzon, katerega število je 333, ki v grščini pomeni Impotentnost in Slabotnost: narava Horonzona je Disperzija in Nepovezanost.
   Na Poti Ljubezni se Zlo pojavlja kot »vse, kar preprečuje Združitev katerihkoli dveh stvari«. Tako nam Knjiga Zakona v podobi in z glasom Nuit pravi .«Vzemite napoj in pobudo ljubezni kakor vas je volja, kadar, kjer in s komer vas je volja! Toda vedno k meni.« Kajti vsako dejanje ljubezni mora biti  »vsklajeno z Voljo«, ki niti slučajno ni zadovoljena s parcinalnim in prehodnim, ampak odločno napreduje proti Koncu. Tudi v Knjigi  Tridesetih Etirje so Črni  Bratje tisti, ki se  zaprejo in se niso voljni podvreči destrukciji v Ljubezni.
   Tretjič, na Poti Življenja se Zlo pojavlja pod finejšo krinko kot »vse, kar ni neosebno in univerzalno«. Tukaj nam Knjiga Zakona z glasom Hadita sporoča: V univerzumu sem povsod središče ». In: »Jaz sem življenje in Darovalec Življenja…,
»Pridi k meni je bedasto rečeno: kajti jaz sem tisti, ki gre«. »Kajti jaz sem popoln, ker me Ni.« To Življenje je namreč v vsakem prostoru in času naenkrat, tako da v Njem omejitve ne obstajajo. Videli boste sami, da v vsakem dejanju Ljubezni vsak čas in prostor izgineta s kreacijo Življenja potom njegove vrline, in prav to se zgodi z osebnostjo. In zato tretjič, v še bolj subtilnem pomenu : »Greh pomeni Omejevanje«.
   Nazadnje, na Poti Luči je ta isti verz ključ do koncepta Zla. A tukaj Omejevanje pomeni neuspeh pri rešitvi Velike Enačbe, in kasneje preferiranje ene eksperzije ali faze Univerzuma na račun ostalih. Na to nas opozarja Knjiga Zakona z besedami Nuit, ki pravi: Nič…in dva. Kajti jaz sem razdvojena zavoljo ljubezni, zaradi možnosti združitve,«zatorej, Če to ne bo v redu: če boste pomešali vesoljna znamenja, rekoč: Saj so eno: ali pa, Mnoštvo jih je…potem pričakujte strašne obsodbe…«.
   Tako, po zaslugi Thota sem prispel do Konca te moje knjige: oborožite se s štirimi orožji: s Palico za Svobodo, S Kupo za Ljubezen, z Mečem za Življenje, z Diskom za Luč; in ustvarjajte čudeže z Umetnostjo Visoke Magike v Skladu z Zakonom Novega Eona, čigar beseda je TELEMA.

                                                                                 Finis                                                                                                       

Ni komentarjev:

Objavite komentar