Deluj po svoji volji in to naj ti bo ves Zakon. - AL I:40

petek, 4. februar 2011

Svastika


Pri današnjem pregledovanju knjige Vizija in Glas, sem naletel na svastiko. Ta stari simbol, o katerem viri poročajo, da so ga upodobili že pred več tisočletji, je zaradi uporabe-zlorabe v nacistični Nemčiji prišel na »slab glas«. V zavesti večine današnjih ljudi, je takšen tudi ostal.
Da bi vsaj delno obrazložili ta simbol in ga v naši zavesti zamenjali z "pravim pomenom", sem sestavil ta zapis, kar si ta močan simbol vsekakor zasluži. Beseda  svastika izvira iz Sanskrta in približen prevod je  »biti dober«. Njeno simboliko so/se uporablja predvsem na vzhodu in je tam imela pomen življenja, sonca, moči, trdnosti in kot smo že rekli, »biti dober«. Vendar to so le opisi, s katerimi si kaj dosti ne moremo pomagati, da bi spoznali njegovo globljo skrivnost in s tem tudi nas same. Da bi kaj več vedeli o tej moči, trdnosti, sreči..., na srečo, obstaja razlaga v našem zahodnem sistemu hermetizma, za katerega smatram, da je bolj prilagojen našemu razmišljanju. Po tem učenju je svastika sestavljena iz 17 kvadratov znotraj Marsovega kvadrata iz 25 (5x5) polj. Mars spada na 5 Sefirot Drevesa Življenja. 5 kot Pentagram (poglej da Vinčijevo sliko),  je tako tudi simbol človekovega kvadrata. Človek je »sestavljen« (duhovno in preko tega tudi fizično) iz 4 elementov, kateri so ogenj, voda, zrak in zemlja in 5 Duha. Ti so razporejeni na koncu vsakega kraka. 5 Duh pa je predstavljen na sredini kvadrata, kot Sonce, naše srce, bistvo, višje sebstvo …, okoli katerega so razvrščena astrološka znamenja. In ker se ta svastika vrti, nastane »kombinacija« astroloških znamenj ob našem rojstvu,  katera da »karakteristiko« našemu Duhu, da smo, kar smo. Tako da, če hočemo kaj več vedeti o  moči, trdnosti, sreči in ostalem v nas samih (to kar edino šteje), je potrebno "preštudirat" svojo astro karto. Tako, nič lažjega ;).
Kot vsi simboli, ima tudi ta, še globlje pomene. Študentu, tako ne bo nikoli dolgčas pri njegovem raziskovanju.
Kot se pa vidi z slike na levi strani, so ta simbol svastike, uporabljale praktično vse kulture. Kako močan je, pa nam pove ravno primer Hitlerja, kateri ga je hotel izkoristit za svoje "nečloveške" cilje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar