Deluj po svoji volji in to naj ti bo ves Zakon. - AL I:40

petek, 17. februar 2012

Liber CL, I. poglavje O Svobodi

 I.poglavje iz knjige: Liber Cl vel נעל, A Sandal, De Lege Libellum by A.Crowley

I.  O  SVOBODI

   Najprej vam bom pisal o Svobodi, kajti če niste svobodni v svojem delovanju, sploh ne morate delovati. Sicer pa morajo biti vsi štirje darovi  Zakona do neke stopnje izvajani, da bi uvideli, da so v bistvu eno. Toda Aspirant, ki pride k Mojstru, najprej potrebuje Svobodo.
  Najmočnejša od vseh omejitev je neznanje. Kako naj bo človek svoboden delovati, če ne ve za svoj lasten namen? Zato morate najprej odkriti, katera zvezda med vsemi zvezdami ste vi, kakšni so vaši odnosi z zvezdami okoli vas in vaš odnos do ter istovetnost s Celoto.
  V naših Svetih Knjigah so podani različni načini, kako to odkriti, in vsak mora to storiti samo zase, doseči absolutno prepričanje z neposredno izkušnjo, in ne zgolj razmišljati ter kalkulirati, kaj vse je možno. Tako bo vsak dosegel spoznanje svoje končne volje; eden bo pesnik, drugi prerok, tretji delavec v jeklarni, četrti bo obdeloval žad.. Spoznal bo tudi svojo neskončno Voljo, svojo usodo, da izvrši Veliko Delo in realizira svoj Resnični Jaz . O tej Volji bom spregovoril jasno in vsem, kajti tiče se vseh.
   V vsakem človeku obstaja določeno nezadovoljstvo.Dobro analizirajte njegovo naravo: na koncu je v vsakem primeru isti zaključek. Zlo izvira iz verovanja v dve stvari : v obstoj Jaz-a in Ne-jaza  ter v konflikt med njima. To je tudi omejevanje Volje. Kdor je bolan, je v konfliktu s svojim telesom; kdor je reven, je v konfliktu z družbo, in tako naprej. Končni problem je torej, kako uničiti to percepcijo dualnosti in dojeti enost.
Predpostavimo, da ste prišli k Mojstru, ki vam je razodel  Pot do Enosti. Kaj vas zadržuje? Žal ; svoboda je še zmeraj daleč stran.
   Jasno doumite tole : če ste prepričani v svojo Voljo in v svoja sredstva, potem je vsaka misel ali akcija, ki je v nasprotju s temi sredstvi , v nasprotju tudi s to Voljo.
  Če vas torej Mojster zapriseže k Sveti Poslušnosti, vaša privolitev ne pomeni vdaje Volje, ampak njeno izpolnjevanje.
   Raziščite,kaj vas ovira? Vzrok je zunaj vas , v vas samih ali oboje. Bistrim iskalcem bo lahko opravit z  javnim mnenjem ali izkoreniniti iz srca na določen način ljubljene stvari ; a še vedno bodo v njih ostajale neskladnosti in vezi navad, ki morajo biti prav tako premagane.
   V naši najsvetejši  Knjigi je zapisano : »Ti nimaš nobene druge pravice, kot izvrševati  svojo voljo. Delaj to, in nihče ti ne bo oporekal.« Zapišite si to v svoja srca in možgane, kajti to je ključ vsega tega.
   Narava sama naj bo vaš učitelj: saj v vsakem fenomenu sile in gibanja na glas razglaša to resnico. Celo v tako prozaičnem opravilu, kot je zabijanje žeblja v desko, lahko slišite isto pridigo. Vaš žebelj mora biti čvrst, gladek , oster, sicer se ne bo gibal v željeni smeri .Predstavljajte si žebelj iz kresala z dvajsetimi vrhovi – to sploh ni več žebelj. A skoraj vsi ljudje so taki. Želijo si ducat različnih karier in tako razsipavajo energijo, ki bi zadostovala za uspeh na enem področju, na vse strani ; ostajajo ničle.
   Takole se vam izpovem : čeprav sem se že skoraj v otroštvu zavezal  Velikemu delu, čeprav so mi pri tem prišle na pomoč najsilnejše energije celega Univerzuma, da bi me podprle, in čeprav me zdaj že navade usmerjajo v pravo smer, še vedno nisem izpolnil svoje Volje :vsakodnevno obračam hrbet zadanim si nalogam. Omahujem. Jecljam. Zaostajam.
   Naj vam bo to v tolažbo, kajti če sem jaz tako nepopoln – in nisem pretiraval, čeprav v svojo sramoto ; če jaz izbranec, še vedno delam napake, kako lahko vam bo prekositi me ali pa me vsaj doseči. In kljub temu, kako veliki dosežki bodo lahko vaši!
   Bodite veseli torej, kajti tako moji porazi kot moji uspehi  so argumenti za vaš pogum.
   Raziskujte se pretanjeno, rotim vas, analizirajoč svoje najglobje misli. Najprej pa se znebite vseh tistih robatih preprek, ki očitno ovirajo vašo Voljo: lenobe, neumnih prijateljstev, jalovih zaposlitev, praznih užitkov, da ne naštevam dalje zarotnikov proti blagostanju vaše Države.
   Nadalje, odkrijte tisti minimum dnevnega časa, ki ga resnično potrebujete za svoje naravne potrebe, ostali čas pa posvetite Resničnim Sredstvom svojega Dosežka. In celo tiste ure nujnosti lahko posvetite Velikemu Delu, zavestno si govoreč, da svoje naravne Dolžnosti opravljate z namenom, da ohranite zdravo telo in zdrav um s ciljem, da ju uporabite za dosego enega in najvišjega Cilja.
   Ne bo dolgo trajalo, preden boste doumeli, da je tako življenje resnična Svoboda. Začutili boste, kaj vas odvrača od vaše Volje. In to se vam več ne bo zdelo prijetno in atraktivno, temveč moteče in sramotno. In ko boste dosegli to točko, vedite, da ste prestopili Srednja Vrata te Poti. Kajti zedinili ste svojo Voljo.

  To je tako, kot če človek sedi v gledališču, igra pa ga dolgočasi ; vse drugo mu pride prav, da ga kratkočasi. Če pa bi se osredotočil na igro, bi ga vsak incident motil. Njegov odnos do motenj je zato pokazatelj njegovega odnosa do igre.
   Navado usmerjene pozornosti si je sprva težko pridobiti. Vztrajajte in imeli boste periodične krče odpora. Sam razum vas bo napadel, rekoč: »Kako je lahko Pot do Svobode tako stroga vzdržnost?«
   Vztrajajte. Še nikoli niste poznali Svobode. Ko bodo skušnjave premagane in glas Razuma utišan, bo vaša duša nemoteno krenila po svoji izbrani poti in prvič boste izkusili naslado ob tem, da ste Gospodarji samih Sebe in s tem celotnega Univerzuma.

   Navadno usmerjene pozornosti si je sprva težko pridobiti. Vztrajajte in imeli boste periodične krče odpora. Sam razum vas bo napadel , rekoč :« Kako je lahko Pot do Svobode tako stroga vzdržnost?«
   Vztrajajte, Še nikoli niste poznali Svobode. Ko bodo skušnjave premagane in glas Razuma utišan, bo vaša duša nemoteno krenila po svoji izbrani poti in prvič boste izkusili naslado ob tem, da ste Gospodarji samih Sebe in s tem celotnega  Univerzuma.
   Ko je to doseženo, v popolnosti, in ko varno sedite v sedlu, lahko  uživate tudi v tistih zabavah, ki so vas sprva veselile potem pa jezile. Zdaj so to vaši sužnji in igrače.
   Dokler ne dosežete te točke, niste popolnoma svobodni. Ubiti morate željo in strah. Konec vsega je moč, da živite v skladu z vašo naravo, brez nevarnosti, da bi se en del razvijal na račun celote, in brez skrbi, da bi ta nevarnost ponovno vzklila.
   Pijanec pije in je pijan ; strahopetec ne pije in drgeta ; moder človek, pogumen in svoboden, pije in nazdravlja Najvišjemu Bogu.
   To je torej Zakon Svobode: da posedujete popolno pravico do popolne Svobode, toda svojo Pravico morate podpreti z Močjo : Svobodo zase si morate priboriti v mnogih bitkah. Gorje otrokom, ki spijo v Svobodi, ki so jo njihovi  predniki izborili zanje!
   »Ni zakona iznad  Deluj po svoji volji« ; toda samo najvzvišenejši v rasi imajo moč in pogum se pokoriti temu  Zakonu.
   O človek ! Poglej se ! S koliko bolečinami si bil ustvarjen ! V kolikih tisočletjih si bil oblikovan! Zgodovina planeta je  vtkana v substanco tvojih možganov! Je bilo vse to zaman? Ni nobenega smisla v tebi?  Ali si bil ustvarjen samo zato, da ješ, dihaš in umreš? Ne misli tako! Tako mnogo elementov vsebuješ, mnogo eonov dela si sad, ne more biti drugače, kot da si oblikovan za nek kolosalen  Konec.
    Torej zberi pogum, da ga najdeš in izvršiš. Nič te ne more zadovoljiti, kot le izpolnitev tvoje transcendentne Volje, ki je skrita v tebi. Zato, k orožju ! Izbori si svojo Svobodo zase ! Udari močno !

Ni komentarjev:

Objavite komentar