Deluj po svoji volji in to naj ti bo ves Zakon. - AL I:40

ponedeljek, 28. februar 2011

Rudolf Štajner


27. februaja 1861 se je rodil Rudolf Štajner. Bil je filozof, ustanovitelj Antropozofskega Društva, bio-dinamičnega poljedelstva, waldorfske šole ...Že kot otrok je imel sposobnost videti "duhovni svet" jasno, kakor fizični. 30. marca 1925 v Dornahu, blizu Basla v Švici, je Štajner preprosto prekrižal svoje roke preko prsi, zaprl oči in umrl. Nekateri viri navajajo, da je bil IX. stopnja O.T.O. in da je bil pokopan v njegovi Magijski  Halji te stopnje. Ker se pa s tem nekateri ne bodo strinjali, se pa bodo  prav gotovo s tem, da je njegova literarna zapuščina zelo bogata.



Tukaj je odlomek iz :

Ezoterično opazovanje karmičnih odnosov 
VOLUME I (odlomek) 


Ko govorimo o podrobnostih karme moramo razlikovati med tistimi karmičnimi dogodki, katere človeku v življenju prihajajo bolj od zunaj, in tistih, ki nastajajo na kakršen koli način od znotraj. Človeška usoda je sestavljena iz različnih dejavnikov. To je odvisno od človekove telesne in eterične sestave. Potem je odvisno od naklonjenosti in antipatije, s katero v skladu z njeno (astralno in Jaz) sestavo, gleda na zunanji svet in na druge ljudmi, s katerim prihaja v stik.. Človeška usoda je odvisna tudi od zapletenosti in zahtevnosti na poti človekovega življenja. Vse te stvari delujejo skupaj, da določijo - v določenem trenutku ali v svojem celotnem življenju – človekov karmični položaj. 
Zdaj bom poskusil, da vam predstavim, kako se od vseh teh dejavnikov oblikuje njegova celotna usoda. Danes tako začnemo z nekaterimi  notranjimi dejavniki. Najprej poglejmo, kaj je v mnogih pogledih od ključnega pomena. Mislim, na človekovo nagnjenost k boleznim ali zdravju, in s tem kot osnovo, vse, kar se bo izrazilo v njegovo telesno in duševno moč, da lahko izvršuje svoje naloge. 
Za pravilno oceno teh dejavnikov, moramo premagati veliko predsodkov, ki vladajo v današnji civilizaciji. Moramo biti pripravljeni, da pogledamo, kolikor je mogoče izvirno človeško bitje, da tako dobimo vpogled v to, kaj v resnici pomeni, če rečemo, da se človek spušča iz duhovnih svetov, v to fizično, zemeljsko življenje. 
Kot veste, se pojem dednosti zdaj pojavlja tudi na področju poezije in umetnosti. Takoj, ko se na svetu  pojavi nekdo z  nekaterimi posebnimi lastnostmi, se ljudje takoj vprašajo, od katerega jih je podedoval. Če je, na primer, bolan, se prav tako  sprašujejo, od katerega je to podedoval. Ta vprašanje so vsekakor upravičena, vendar s takšnimi pripombami, ljudje ne vidijo pravega človeka. Tako ne vidijo, kaj dela njegov pravi jaz in kako se bo razvijal. …Najprej so rekli, da je otrok svojih staršev in potomec njegovih prednikov. Vsekakor, da je to vidno. Že v njegovi fizionomiji, in morda celo bolj v njegovem vedenju, kjer se zlahka prepoznajo podobnosti s svojo družino. In ne samo to. Vidijo vso njegovo fizično telo kot produkt tega, kar so mu dali njegovi predniki. To močno poudarjajo, vendar spregledajo naslednje: Ko se rodimo, zagotovo dobimo naše fizično telo od staršev. Toda kaj je to fizično telo, ki ga dobimo od staršev? Mnenje sodobne civilizacije o tem vprašanju je popolnoma narobe. Dejstvo je, da ko pride do spremembe  zob, človek, ne samo, da spremeni svoje prve zobe, takrat je tudi trenutek v življenju, ko se ves človek - kot organizacija - prvič spreminja. 
Kaj je bil v tretjem ali četrtem letu, je povsem drugačno od tistega, kar je človek v 
osmem ali devetem letu. To je resna razlika. Kar je bil - kot organizacija - v 
njegovem  tretjem ali četrtem letu, je prav gotovo podedovano. To so mu dali starši. To, kar se pa pojavlja prvič v osmem ali devetem letu življenja pa prihaja predvsem iz tega, kar je sam prinesel iz duhovnega sveta. Tako dobi človek, recimo temu, model v ljudski obliki od prednikov.On potem dela na tem modelu in ga razvija v to kar bo postal. To kar bo postal, je tisto, kar je prinesel s seboj iz duhovnega sveta. Prvi zobje, katere človek dobi so nedvomno podedovani, izdelek dediščine.  Služijo mu le kot model, po katerem gradi svoje druge (prave) zobe in to počne v skladu s silami, ki jih prinaša iz duhovnega sveta. Torej je “zgradil” svoje druge zobe. In kot je z zobmi, tako je tudi potem z celotnim organizmom.... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar