Deluj po svoji volji in to naj ti bo ves Zakon. - AL I:40

sobota, 5. marec 2011

O Sfingi iz knjige Liber ALEF


(Aleister Crowley, prevod L.Divljak)


151
Et
 DE SPHINGE AEGYPTIORUM
( O Sfingi Egipčanov )

ZDAJ JE PRIMERNO, da te poučim o Štirih Močeh Sfinge, Daviteljice, predvsem to, da ta najskrivnostnejši od Misterijev Antike ni bil v nobenem Obdobju Orodje Suženjskih Bogov, temveč Horusova Priča skozi temni Ozirisov Eon, vse do Njegove Luči in Resnice, Njegove Sile in Ognja. Sfinge nikakor ne moreš tolmačiti v Terminih Formule Umirajočega Boga.* To sem dojel že, ko sem kot Eliphaz Levi Zahed hodil gor in dol po Zemlji ter iskal Pomiritev teh Nasprotij, kar je bila nemogoča Naloga, saj na tem Nivoju vlada med njimi Antipatija (kakor tudi noben Človek ne more sestaviti Magijskega Kvadrata iz Štirih Enot ). A Luč Novega Eona odkrije Sfingo kot Resničen Simbol naše Svete Umetnosti Magike pod Zakonom Teleme. V Njej obstaja Enakomeren Razvoj in Razporeditev Sil Narave, vsake v svoji Uravnovešeni Moči; pravtako je Njeno Resnično Ime Duša NU, kjer imamo Digamo** namesto Fi, konča pa se s Ipsilon in ne Ksi, da je njena Ortografija SFINY, katere Numeracija je Šeststo Šest in Šestdeset. A v tem je moja Uganka Ugank. Njen Koren je namreč SF, kar pomeni Utelesitev Duha; temu sorodni niso le Sonce, naš Oče, ampak tudi Sumeria, kjer se Človek spoznal kot Človek, in Soma, Božanski Napitek, ki Človeku podari Iluminacijo, in Scin, Astralna Svetloba, ter po daljšem Prepotovanju tudi Scire. Predvsem pa je ta Koren skrit v Sus, ki prihaja od Svinja, Pujs, saj mora Najsvetejši nujno poiskati svoje Zadovoljstvo pod Omfalusom Nečistega. Toda to je bilo skrito z Modrostjo, da se Skrivnost ne bi sprofanirala med Eonom Umirajočega Boga. A sedaj mi je bilo dano razumeti Srce Njene Skrivnosti, zato te bom, o Sin moj, s Pravico velike Ljubezni, ki ti jo prinašam, poučil o tem.
* Ali pa: kot freudovsko-wildeovska fantazma vsled zavrte seksualne Želje, kot monstrum Neuravnovešenosti, torej diametralno nasprotno Izvorni Magijski Doktrini, ki je prevsem doktrina Ravnovesja, Enakonočne Tehtnice v Zodiaku ali Kompenzacije v psihoanalizi. Sfinga je pravtako Zver in v tem oziru Vrag kristjanov, simbol Poganstva, Magije ipd.
** Digama ali Dvojni Gama ima obliko F, fonetično pa ustreza Vav ali W, z vrednostjo 6 ali dveh Gam.


152
Eu
 DE NATURA SFINU
( O Naravi Sfinge )

PREDVSEM JE SFINGA Simbol Koitusa Naše Dame BABALON z mano, ZVERJO, v njeni Celovitosti. Kakor sem jaz namreč od Leva in Zmaja, tako je Ona od Človeka in Bika, kar se tiče najinih Narav, a kar zadeva najine Službe velja Obratno, kot lahko dojameš s Študijem Knjige Vizija in Glas. Tako je ona Prisodoba Zadovoljitve in Popolnosti Volje in Dela, Dovršitev Resničnega Človeka kot Spravitelja med Višjim in Nižjim, da ju lahko nam v Udobje ustrezno razločujemo. To je torej Adept, ki Hoče s čvrsto Energijo kot Bik, ki si Drzne s strastnim Pogumom kot Lev, ki Zna z okretno Inteligenco kot Človek, in Molči z vzvišeno Subtilnostjo kot Orel ali Zmaj. Nadalje je Sfinga Podoba (Eidolon; op.p.) Zakona, kajti Bik je Življenje, Lev je Svetloba, Človek je Svoboda, Kača pa je Ljubezen.* Čeprav je Sfinga popolna v resničnem Ravnovesju, vendar privzema Aspekt Ženskega Principa, da bi lahko bila Partner Piramide, ki je Falus** , čista Podoba našega Očeta Sonca, kreativne Enosti. Pomen te Skrivnosti je, da mora Adept biti popoln, On Sam, vsebujoč vse Stvari v pravem Razmerju, preden On ponudi Sebe za Nevesto Enemu Transcendentalnemu Univerzumu v njegovi Najskrivnostnejši Vrlini. Ko si sedaj, o Sin moj, s svojo Bistrostjo ta Misterij dojel, ti bom o teh Štirih Zvereh Moči pisal naprej.

* LAW of LIGHT, LOVE, LIFE and LIBERTY, namreč ZAKON TELEME. Glej Liber CL vel NOL ali Sandal - 150, petkrat L (30). Sandal ima obliko Ankha, Rože in Križa, Znamenje Zveri - Sfinge - Iniciacije, ki ga kristjani imenujejo Kajnovo, i.e. antikristovo Znamenje, tudi Znamenje N.O.X.
** FALLOS = 831 = PYRAMIS, po grški gematriji, seveda.


153
Ef
 DE TAURO
( O Biku )

 KAR ZADEVA Bika, to je tvoja Volja, stalna in neomajna, katere Črka je Vav, ki je Šest, Število Sonca. On je torej Sila in Substanca tvojega Bitja; ampak razen tega je Hierofant v Tarotu, kar pomeni, da te tvoja Volja vodi do Svetišča Luči. V Obredih Mitre je Bik ubit in Iniciat poškropljen z njegovo Krvjo, da ga oskrbi z Voljo in Močjo Delovanja. Prav tako je v Deželi Inda Bik posvečen Šivi, ki je Bog med tamkajšnjim Ljudstvom, in je zanje Uničevalec vseh Stvari. Ta Bog je tudi Falus, saj Volja deluje skozi Ljubezen, kakor piše tudi v Našem lastnem Zakonu. Prav tako ima Apis, Bik Khema, na Svojem Jeziku Hrošča Kefro, kar pomeni, da Sonce pride do Jutra iz Polnoči ravno s to Voljo in tem Delom. Vsi ti Simboli so si zelo sorodni po Naravi, razen v kolikor niso Sužnji Suženjskih Bogov prebrali svoje lastne Formule v Preproščini Resnice. Nič ni namreč tako jasnega, da Nevednost in Zloba tega ne bi mogli zmesti in napak raztolmačiti, kakor je tudi Netopir zmeden in oslepljen s Svetlobo Sonca. Glej, da boš razumel Bika v Terminih Zakona tega našega Eona Življenja.


154
Ec
 DE LEONE
( O Levu )

O LEVU, o Sin moj, naj bo povedano, da je Pogum tvoje Moškosti, ki naskoči vse Stvari in jih zapleni kot svoj Ulov. Njegova Črka je Tet, katere Implikacija je Kača,  in njeno Število Devet, kar je Aub, Skrivni Ogenj Obeaha. Devet je tudi Jesod, ki združuje Spremembo s Stanovitnostjo. Ampak v Knjigi Tota je On Atu, ki se imenuje Moč, ali pravilneje, Sla, katere Število je  ENAJST , ki je Aud, Odična Luč Magike. Tu sta predstavljena Lev, ZVER, in Naša Dama BABALON, ki jezdi na Njem, da bi Ga s svojimi Stegni zadavila. Hočem, da jasno uvidiš, kako so si naši Simboli sorodni, in se prelivajo eden v drugega, saj se vsaka Duša v primerni Meri udeležuje Misterija Svetosti in je v Sorodu s svojim Tovarišem. Naj ti sedaj pokažem, kako je ta Lev Poguma predvsem Luč v tebi, saj je Lev Hiša Sonca, ki je Oče Svetlobe. In to tako: da je tvoja Luč, ki se sebe zaveda, Vir in Pobudnik tvoje Volje, katero prisili, da privre v ospredje, in osvoji. Zato je njegova Narava polna Poguma in Strasti do Bojevanja, saj bi se drugače bal tistega, kar ti je različno, in se tega izogibal, da bi se tvoja Oddvojenost še povečala. Iz tega Razloga postane tisti, ki mu primanjkuje Poguma Črni Brat in Biti Pogumen je Krona vse tvoje Vrline, Korenina Drevesa resnične Magike.


155
Ey
 ALTERA DE LEONE
( Še drugače o Levu )

POGLEJ, PRI TVOJI Prvi Iniciaciji, ko ti je bil Povoj Prvič snet z Oči, si bil priveden pred Prestol Horusa, Boga Leva, in On te je opogumil zoper Strah. Nadalje, v Mapi Univerzuma, imenovani Minutum Mundum, je Steza Leva tista, ki povezuje dve najvišji Lastnosti tvojega Uma. Zopet, to je Mau, Sonce Slave Opoldan, ki se imenuje Lev, zelo gosposko, v naši Sveti Invokaciji. Sekhet, naša Gospa, je upodobljena kot Levinja, saj je Ona tista Strast Nuit do Hadita, ki je Silovitost Noči Zvezd in njihova Nujnost; zato je Ona pravi Simbol tvojega Hrepenenja po Dosežku, Strasti tvoje Luči, ki si drzne vse za svojo Izpolnitev. Posedovanje te Lastnosti je torej tisto, ki določa tvojo Moškost; brez nje namreč ne bi bil pozvan k Magiki, in tvoja Volja bi bila le Sužnjeva Trma in Potrpežljivost pod Bičem. Iz tega Razloga, in ker Bik pripada Ozirisu, je bilo potrebno, da Gospodarji Eonov mene utelesijo (zlasti) kot Leva, in moja Beseda je predvsem Beseda Razsvetljenja in Emancipacije Volje, ki slehernemu Človeku pokaže Izvir znotraj Njega, da določi Svojo Voljo, da lahko izvršuje to Voljo, in ne več Volje nekoga drugega. Kvišku zatorej, o Sin moj, oboroži se, podvizaj se v Boj!


156
Ew
 DE VIRO
( O Človeku )

SEDAJ DOJEMI, da je Lev naravna Lastnost v Človeku, in je skrivna, da se je ne zaveda, razen če ni Adept. Tako je zate potrebno tudi Vedeti, z Glavo tvoje Sfinge. To je potemtakem tvoja Svoboda, da postane Impulz Leva zavesten s Sredstvi Človeka; brez tega si namreč le Avtomat. Človek ti razen tega omogoča razumeti in se uskladiti s tvojim Okoljem, saj se drugače, brez Presoje, slepo giblješ po Nepremišljeni Poti. Vsaka Zvezda se v svoji Orbiti namreč ne drži svoje Poti trdovratno, ampak je dovzetna tudi za vsako drugo Zvezdo; in v njeni resnični Naravi je početi tako. O Sin, koliko sem jih videl vztrajati na usodni Poti, v Prepričanju, da je njihova mrtva Neprožnost Udejanjanje Volje! Vedeti (ali Znati; op.p.): to te uči kako najbolje izvršiti svojo Voljo. In Črka Človeka je Tzadi* , katere Število je Devetdeset, kar je Maim, Voda ki se popolnoma prilega svoji Posodi, ki stalno išče svojo Gladino, ki penetrira v Zemljo in jo raztaplja, ki se kljub svoji Prilagodljivosti upira Pritisku, to je Sila, ki segreta lahko poganja ogromne Stroje, ali pa zamrznjena razbija Gore na Koščke. O Sin moj, dobro se potrudi Znati!

* Ne, v tem kontekstu je črka Človeka, namreč keruba Zraka, Vodnarja, ki simbolizira Človekov Razum ali Samozavedanje,  HE. Crowley tedaj še ni odkril skrivnosti črke Tzaddi, (ki je Car - Oven in ne Zvezda - Vodnar med Tarot Aduti), nakazane v LIBRU.AL. Simbolizem Vode tako ostaja, kakor si je avtor tudi zamislil, kakor ostaja tudi nenavadna konotacija  Tzaddi - 90 - MaIM, Voda, ob ćemer je to VODA v svoji aktivni funkciji Ovna. V svetu Elementov so vse stvari kaotične, samonasprotujoče in zameljive; manj v svetu Bogov ali Adutov.



157
Fa
 DE DRACONE QUAE EST AQUILA SERPENS SCORPIO
( O Zmaju, ki je Orel, Kača in Škorpijon )

TROJNA JE NARAVA Ljubezni: Orel, Kača, in Škorpijon. Od teh je Škorpijon tisti, ki se, saj v sebi nima Leva Svetlobe in Poguma, sebi zdi obdan z Ognjem, zato se z svojim Želom zabode in umre. Takšni so Črni Bratje, ki vreščijo: jaz sem jaz; oni, ki zanikajo Ljubezen in jo omejujejo na svojo lastno Naravo. Toda Kača je Skrivna Narava Človeka, ki je Življenje in Smrt, in si utira svojo Pot skozi Generacije v Tišini. Orel pa je tista Mogočnost Ljubezni, ki je Ključ Magike, ki na svojih Krilih dvigne Telo in njegovo Pritiklino do Visoke Ekstaze. To je Vrlina, s katero se Sfinga zazre v Sonce, ne da bi trenila z Očesom, in se sooči s Piramido brez Sramu. Naš Zmaj, ki združuje Naravi Orla in Kače, je potemtakem naša Ljubezen, Sredstvo naše Volje, s čigar Vrlino izvedemo Delo in Čudež Enovite Substance, kot pravi tvoj Prednik Hermes Trismegist na svoji Smaragdni Tabli. In ta Zmaj je imenovan tvoja Tišina, saj se v Trenutku njegovega Delovanja tisto v tebi, ki pravi "jaz", izniči v svoji Združitvi z Ljubljenim. Iz tega Razloga mu pripada Črka Nun, ki je v naši Roti* Adut Smrt; in Nun ima Vrednost Petdeset, Število Vratnic Razumevanja.

* ROTA (Kolo) je seveda TARO(T). Tudi TORA (Zakon) in ThROA (Nebesne Duri). Numeracija je 671, kar je ADoNaI, črkovan črko po črko.


158
Fb
 DE QUATTUOR VIRTUTIS SFINU
( O Štirih Vrlinah Sfinge )

POGLEJ SEDAJ našo Sfingo, s kolikšno Subtilnostjo in Umetnostjo Ona postane Celovita! Tu je tvoja Luč, Lev, Nujnost tvoje Narave, podprta s tvojim Življenjem, Bikom, Močjo Dela, vodi pa jo tvoja Svoboda, Človek, Sposobnost prilagoditi Delovanje Okolju. To so tri Vrline v Eni, potrebne za vsako pravilno Gibanje; če se izrazim v Prispodobi, je to Lokostrelčeva Strast, pogonska Moč njegove Roke, in uravnovešajoča ter usmerjajoča Kontrola njegovega Očesa. Če eno od treh zataji, je Cilj zgrešen. Ampak postoj! Mar ni za Delo bistven še četrti Element? Da, resnično, vse bi bilo zaman brez Stroja, Puščice in Loka. Ta Stroj je tvoje Telo, ki ga poseduješ in uporabljaš za svoje Delo, vendar ni Del tebe, kot Orožja Lokostrelca v moji Prispodobi. Naj tvoj Lev časti tvojega Zmaja, toda če pogrešaš Energijo in Vztrajnost svojega Bika, tvoja Orodja obležijo v Brezdelju, če pa ti manjkata Iznajdljivost in Inteligenca tvojega Človeka, in tudi Izkušnje, tvoje Kopje leti izkrivljeno. Tako, o Sin moj, le izpopolni se v teh Štirih Močeh, in to povsem nepristransko.


159
Fg
 DE LIBRA IN QUA QUATTUOR VIRTUTES AEQUIPOLLENT
( O Ravnovesju, v katerem imajo Štiri Vrline Enakovredno Moč )

Z GNANA JOGO pride tvoj Človek do Znanja; s Karma Jogo tvoj Bik do Volje; z Radža Jogo svojega Leva privedeš do njegove Luči; za izpopolnitev svojega Zmaja pa imaš Bhakta Jogo za Orla v njem, in Hatha Jogo za Kačo. Vendar dobro vedi, da se vsi ti prepletajo, tako da ne moreš nobenega od Del opraviti ločeno. Če hočeš izdelati Zlato, moraš imeti Zlato (to so Besede Alkemikov), tako moraš tudi biti Sfinga, če hočeš postati Sfinga. Nič namreč ne more rasti drugače kot po Normi lastne Narave, in v Zakonu lastnega Zakona, ali pa gre zgolj za Umetnijo, ki ne more obstati. Stremeti za čemerkoli, kar ni Izpolnitev tvoje resnične Narave, je potemtakem Norost in Nasilje nad Resnico. Svoje Delovanje uredi v Skladu s Poznavanjem te Norme kot najbolje veš, ne meneč se za Nadlegovanje tistih, ki besedičijo o Idealu. Slednje Pravilo, ta Uniformnost, je namreč značilna le za Zapor, Človek pa živi z Elastičnostjo, in ne prenaša Otrplosti razen v Smrti. Kdor se razvija po Zakonu, ki je njegovi Naravi tuj, ima Raka, in njegova celotna Ekonomija bo uničena vsled te majhne Neposlušnosti.




Ni komentarjev:

Objavite komentar