Deluj po svoji volji in to naj ti bo ves Zakon. - AL I:40

petek, 11. november 2011

O Telemi 11.11.2011 ob 11.11.uri

Predstavitev Teleme

Religija znana kot Telema je bila spoznana leta 1904 od Angleškega pesnika in mistika, ter njenega preroka Aleistra Crowleya (1875-1947).Tisti kateri sledijo pot Teleme se imenujejo Telemiti.


Religijski teksti Teleme
Knjiga z imenom Svete Knjige Teleme (The Holy Books of Thelema) vsebujejo večino knjig, katere Telemiti smatrajo kot Crowleyeve "inspirirane" tekste in kateri spadajo v Svete tekste Teleme. Kot najpomembnejšo bi tukaj povdarili Liber AL vel Legis, sub figura CCXX, najpogosteje imenovana kot Knjiga Zakona (The Book of the Law). Naslednja knjiga, katera pa zaradi strokovnih razlogov, ni prisotna v Svetih Knjigah Teleme, je Liber XXX Aerum vel Seaculi, sub figura CDXVIII ali drugače znana kot Vizija in Glas (The Vision and the Voice) in je pravtako pomemben del Telemitskih vrhunskih tekstov. Prav tako, bi sem prišteli še, Yi Jing in Tarot, kot knjige Pre-Telemitskega izvora in prav tako, kot neformalni del spadajo med Telemitsko literaturo.


Telemitski kolendar
Telemitski kolendar začne z štetjem let od 1904 EV (ere vulgaris), ko je bila sprejeta Knjiga Zakona. Vsako Telemitsko leto se tako začne 20. marca ob spomladanskem enakonočju. Šteje se po dvo- vrstnem sistemu in sicer po periodah po 22. (22. velikih arkan Tarota) kar pomeni en krog.Tako, kot primer za današnji dan 11.11.2011, ko je še datum tako redek in okoli katerega se vrtijo različne razlage podajam razlago Telemitskega zapisa tega datuma, kateri je 107 leto po Telemitskem štetju:


Anno IVxix Sol 18° Scorpio, Luna 25° Taurus Dies Veneris
11. november 2011 e.v. 11:11

Sonce je v 18 stopinj Škorpijona, Luna v 25 Bika, dan petek je Venerin dan in leto IVxix (107 leto) kjer pomeni IV (4*22=88) in xix (19) ostanek do 2011, katero skupaj da 107 leto nove dobe. Tako imamo v tem letu povezavo z IV. Atujem Tarota in tudi z XIX Atujem Sonce.


Telemitski praznik
Telemitski prazniki so podani v Knjigi Zakona II. poglavje od 36.-41. verza. Specifični datumi pa so podani po Crowleyevih komentarjih:
  • Imamo rituale elementov in občasna praznovanja so praznovanja za Enakonočje in Solsticij.
  • Praznovanje prve noči Preroka in njegove Neveste se praznuje 12. avgusta.
  • Praznovanje treh dni pisanja Knjige Zakona se praznuje 8. 9. in 10. aprila.
  • Praznovanje Najvišjega Rituala (Priklic Horusa) se praznuje 20. marca in predstavlja začetek Telemitskega novega leta.
  • Praznovanje Enakonočja Bogov pri katerem se na dan spomladanskega enakonočja vsako leto spominjamo ustanovitve Teleme v letu 1904.
Prav tako obstajajo trije dogodki v življenju vsakega Telemita katere praznuje. Rojstvo je omenjeno v Knjigi Zakona kot Praznovanje Življenja; puberteta se omenja kot Praznovanje Ognja (za fanta) in Praznovanje Vode (za punco); ter smrt individue kot Večje Praznovanje Smrti. Nadalje je v 42. in 43. verzu podano kakor sledi: Praznovanje vsak dan v vaših srcih, v radosti mojega zanosa in Praznovanje vsako noč v čast Nu in užitek skrajne naslade.


O O.T.O.
Znotraj O.T.O. , kateri je sprejel Knjigo Zakona, kot svoj Sveti tekst, deluje še Ecclesia Gnostica Catholica (E.G.C.) t.j. Gnostična Katoliška Cerkev, katera je kot izvirna cerkev prišla v stik z O.T.O.-jem preko Dr. Gerard Encaussea (Papus) v letu 1908. Osnovni ritual E.G.C. se imenuje Gnostična Maša (Liber XV). Prav tako O.T.O. že dalj časa deluje z .. .. (Astrum Argentum), kateri je prvi razglasil Zakon Teleme svetu.


Stela Razodetja
Stela je nagrobni spomenik Ankh-f-n-Khonsuja, Tebanskega svečenika boga Montuja okrog l. 725 pr.n.št. v Egiptu za časa 25. dinastije. Ona je v veliki meri pripomogla k dogodkom, ki so privedli do sprejetja Knjige Zakona. Odkrila jo je Škrlatna Ženska, Crowleyeva žena Rose v kairskem muzeju, kar je po Croweyevih besedah "privedlo do izdelanja rituala, potom katerega je bil prizvan Aivaz, avtor Liber AL vel Legis". V Libru Legis je omenjena kot Stela Razodetja in po Crowleyu predstavlja določeno vez med njim in Ankh-f-n- Khonsujem, čigar Stela je vez tega Razodetja z njegovo antično stvarnostjo. Če vas zanima prevod parafraze prve in zadnje strani Stele Razodetja je dodan link.

Ni komentarjev:

Objavite komentar